27. tammikuuta 2014

Sequoiadendron giganteum - mammuttipetäjä

Maasta se pienikin
mammutti ponnistaa.
Kuvattu 24.10.2012.
Mammuttipetäjän (Sequoiadendron giganteum) istutin mökille kesällä 2012. Viime talvesta se selvisi ilman mitään ongelmia. Lumipeite oli reilu ja suojasi pahimmilta pakkasilta. Keväällä taimi oli lumen painosta vinoutunut, mutta nopeasti se oikaisi itsensä taas pystyyn säiden lämmettyä ja lähti hyvään kasvuun. Saapa nyt nähdä, miten talvi 2013-2014 kohtelee mammuttia, sillä yli joulun jatkuneen leudon plussajakson päätteeksi kovia, lähes 30 asteen pakkasia on Porvoossakin ollut ja lumipeitettä ei ole edelleenkään nimeksikään. Tammikuun loppua mennään ja lunta on maassa vain pari kolme senttiä.

Mammuttipetäjä tarvitse luonnossa lisääntyäkseen metsäpalon kuumuutta, joka saa kävyt avautumaan ja siemenet varisemaan maahan. Tästä syystä itsekin laitoin kasvualustaan tuhkaa ja olen sitä lisännyt myöhemmässä vaiheessa taimen juurelle, jotta olosuhteet olisivat mahdollisimman hyvät ja vastaisivat luonnollista kasvuympäristöä. Istutuspaikka on valoisaa männikköä rinteen yläosassa, jossa mäki alkaa taittumaan tasaisemmaksi maastoksi. Maa on kivikkoa ja hiekkaa, joten paikka on kuiva, eikä tällä alueella tule koskaan olemaan ongelmia seisovan kosteuden tai liikamärkyyden kanssa.


Menestymisvyöhykkeeksi luvataan (0), joten kovin suuria odotuksia ei sen perusteella voi luoda. Mammuttipetäjä on tilavuudeltaan maailman suurimmaksi kasvava puu. Erästä erityisen suurta yksilöä intiaanit kutsuvat osuvasti metsän isäksi. Isukilla on mittaa yli 80 metriä ja paksuutta yli 10 metriä. Ehkä jonain päivänä joku mökkiläinen kiroilee justeerinsa äärellä kasvihullua muinaismökkiläistä, joka on mennyt istuttamaan moisen jättiläisen hänen harmikseen.

Tarkemmat perustiedot kasvista


Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mammuttipet%C3%A4j%C3%A4


National Geographic Live! Youtube video mammuttipetäjän kuvaamisesta.
http://www.youtube.com/watch?v=pBpmB4RAygs

2 kommenttia: