22. maaliskuuta 2014

Dipsacus fullonum - laidunkarstaohdake

Dipsacus fullonum
Laidunkarstaohdake, Dipsacus fullonum.
Laidunkarstaohdakkeen (Dipsacus fullonum) tulin hankkineeksi muistaakseni Aaprotin loppuunmyynnistä Taivassalosta. Sieltä tarttui paljon muitakin perennoja mukaan. Ostospaikkana Aaprotti oli mukava ja pihan näytepuutarhasta löytyi tarpeen mukaan varttuneempia kasviyksilöitä arvioitavaksi ja ostopäätöstä helpottamaan.

Hankintoja loppuunmyynnistä

Saimme ystävän kanssa kuulla tulevasta loppuunmyynnistä muutamaa viikkoa ennen myyntipäivää käydessämme Aaprotissa taimiostoksilla.

Mitä tekee kasviharrastaja, joka tietää loppuunmyynnin olevan tulossa, jossa hinnat edullistuvat? Luonnollisesti hän päätyy ajatuksissaan siihen, ettei voi ottaa riskiä, että joku herkku olisikin myyty loppuun ennen alennusmyynnin alkua. Minkä käteensä saa, on parempi ottaa mukaansa heti, koska muutenhan voi jäädä ilman.

Näinhän se toimi ja hyvin toimikin. Molemmilla keikoilla lopputuloksena oli auton täydeltä kasveja mökille viemisiksi. 


Laidunkarstaohdake
Laidunkarstaohdakkeen talvehtinut lehtiruusuke. Leveyttä ruusukkeella on tässä
reilut puolimetriä ja se vielä kasvoi noin metriin. Kuvattu 5.5.2013.

Laidunkarstaohdake
Sama yksilö kuvattuna 16.6.2013.

Suomen suurin laidunkarstaohdake?

Karstaohdake on kaksivuotinen. Ensimmäisen kasvukautensa se kasvattaa lehtiruusuketta ja toisella kasvukaudella ruusuke alkaa venymään pituutta. Korkeuden sanotaan jäävän noin puoleen toista metriin, mutta tämän ensimmäisen yksilön kohdalla tuo ei pitänyt paikkaansa, vaan korkeutta tuli tuplasti enemmän. Lopullinen korkeus oli jossakin kolmen ja neljän metrin välillä.

Miljoona, miljoona, miljoona laidunkarstaohdaketta

Laidunkarstaohdake pääsi osittain kylväytymään kasvupaikalleen, joten minulla on odotettavissa runsaasti jälkikasvua tänä keväänä. Muutama voimasana pääsi suustani, kun huomasin näin tapahtuneen. Olisin halunnut hallita tilannetta, ettei lopputuloksena ole kymmeniä ja satoja taimia liian tiheässä ja viemässä kasvutilaa ympäröiviltä kasveilta. Pitänee siirrellä taimia jonnekin muuallekin kasvamaan tai sitten jakaa niitä harrastajille, mikäli kiinnostusta kasvia kohtaan löytyy. Suosittelen miettimään kasvupaikan tarkoin, jotta kasvin voi antaa vapaasti kylväytyä kasvupaikalleen. Perennapenkki ei ole välttämättä paras paikka kasvattaa tätä kasvia.

Laidunkarstaohdake on helppo siemenkasvatettava

Olin ehtinyt jo aikaisemmin hankkimaan karstaohdakkeen siemeniä ja ne itivät 110%. Lehtiruusukkeet eivät ehtineet venyä ensimmäisellä kasvukaudella lähellekään tämän ensimmäisen yksilön mittoja, joten jos ja kun nämä alkavat kasvattaa kukkavarsia, niin oletan, että lopputuloksena on paljon pienempiä ja matalampia yksilöitä. Voi olla, että pysytään helpostikin alle puolessatoista metrissä, jota normaalikorkeudeksi lupaillaan. 

Dipsacus fullonum
Laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum) venyi kesän mittaan pituutta
yli kolmeen metriin. Syynä lienee Metsäpirtin multa, jossa on potkua.

Dipsacus fullonum
Kukinnot ovat kauneimmillaan heti kukinnan alussa ja kukkimisen
päätyttyä, jolloin jäljellä on puhdas siemenkota, jonka voi vaikkapa
kuivattaa sidontakäyttöön. Laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum)

Dipsacus fullonum
Kukintojen muoto vaihtelee koon mukaan.
Laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum).

Dipsacus fullonum
Kimalaiset viihtyivät hyvin ohdakkeen kukissa.
Laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum).

Dipsacus fullonum
Kauneutta riittää ilman kukkiakin.
Laidunkarstaohdake (Dipsacus fullonum).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti