28. maaliskuuta 2014

Berkheya purpurea - rusokapinsäde

rusokapinsäde
Berkheya purpurea, rusokapinsäde

Etelästä pohjoiseen

Eipä lähtökohtaisesti tullut mieleen, että eteläafrikkalainen kasvi voisi kasvaa mökkitontilla Suomessa. Näin vain kävi, kun lähtee kaikkea erikoisempaa tutkimaan reissuillansa. Rusokapinsäde (Berkheya purpurea) on lähtöisin Etelä-Afrikan vuoristoseuduilta. 

Merkittävällä kasvilla on monta löytäjää

Toisen lähteen mukaan rusokapinsäteen on ensimmäisenä kuvannut ranskalais-sveitsiläinen kasvi- ja sienitieteilijä Augustin Pyramus de Candolle vuonna 1838, joka antoi kasville nimeksi Stobaea purpurea. 

Toisaalla kerrotaan, että rusokapinsäde on saanut nykyisen nimensä hollantilaisen kasvitieteilijä Jan le Francq van Berkheyn mukaan. Nimen antoi saksalainen kasvitieteilijä Jakob Friedrich Ehrhart vuonna 1788. 

Jotenkin tämä jälkimmäinen vaihtoehto tuntuu luontevammalta ja uskottavammalta minun korviini ja silmiini ;) 


Minun eteläafrikkani on Leivonmäessä

Minun ei tarvinnut rusokapinsädettä hakea Etelä-Afrikasta saakka, sillä Tommolan tilan Eija helpotti urakkaa huomattavasti kertomalla, että tämmöinen erikoisuus löytyy heidän valikoimistaan. Hiukan aikaa keskusteltuamme Eija keksi hyvin nopeasti, että minulle kasvien pitää olla mielummin piikkisiä ja ohdakemaisia, jotta pääsee kauppoihin. Minulla haussa on yleensä jotain muuta kuin perennapihojen peruskauraa, vaikka toki niitäkin kasveja hankin ja kasvatan. 

rusokapinsäde
Berkheya purpurea, rusokapinsäde

Erikoisuuksia jokaiseen makuun

Hienoa Tommolassa on myös se, että heillä harvinaisemmat, erikoisemmat kasvit ovat taimistossa omana kokonaisuutenaan, jossa niihin on helppo tutustua ja napata mieleisensä kokeiluun. Erikoisuuksien takana lienee Eijan oma kiinnostus kokeilla kaikkea erikoisempiakin lajeja.

Tommolan nettisivuilla kerrotaan, että perennakokoelmaa on laajennettu jo 20 vuoden ajan ja perennalajeja on lisäyksessä lähes 2000. Siitä valikoimasta löytyy vaativampaankin makuun aina jotakin. Tämän jouduin toteamaan omakohtaisesti, kun viimein sain poikettua valtatieltä sivuun. 



Toinen pakollinen pysähtyminen Tommolan kulmilla on Karoliinan Kahvimylly. Kerran siellä käyneenä, ohi ei kertakaikkiaan pääse. Aina iskee yllättävä välipalan tarve, yleensä vielä sekä suolaista että makeaa :) 

Pitkää ikää kädet ja jalat ristissä toivoen

Rusokapinsäteen sanotaan olevan pitkäikäinen perenna. Se on sukunsa noin 75 lajista ainoa purppuran lilakukkainen laji. Suurin osa suvun lajeista on keltaisia ja muutamat ovat valkokukkaisia. 


Kokemuksia ei ole ehtinyt vielä kertymään. Kasvi viettää nyt ensimmäistä talvea puutarhassani ja toivon, että se nyt keväällä lähtee kasvuun ja kukkii vähintäänkin muutamalla kukalla viime kesän tapaan.

Google kuvia Berkheya purpurea



Berkheya purpurea
Rusokapinsäde, Berkheya purpurea. Ehkä jo ensi kesänä saan napattua  avonaisesta 
kukastakin kuvan.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti